Nieuws uit Ondernemerscentrum Kortrijk

Mooi artikel in het Nieuwsblad van 8/6/2016 (Joerie Dewagenaere) over Geert Vanneste die een kantoor heeft in het Ondernemerscentrum Kortrijk:

Bissegemnaar bouwt samen met lokale bevolking oogziekenhuis in Congo

Geert zorgde niet alleen dat het ziekenhuis optimaal gerund kan worden, hij hielp ook mee bij de bouw zelf - Foto: DJR

Geert zorgde niet alleen dat het ziekenhuis optimaal gerund kan worden, hij hielp ook mee bij de bouw zelf – Foto: DJR

2.000 Congolezen worden jaarlijks verlost van blindheid

In opdracht van Licht voor de Wereld begeleidde Geert Vanneste de oprichting van een oogziekenhuis in Congo, van bouw tot opleiding. Dit met financiële steun van brouwer Luc Van Honsebrouck. Zo kunnen jaarlijks zo 22.000 Afrikanen worden geholpen

Geert Vanneste: “We geven de Congolezen hoop en een betere toekomst”

Licht voor de Wereld is een ngo die zich inzet in de strijd tegen blindheid in Afrika. De overheid van de Democratische Republiek Congo, waar 800.000 mensen blind zijn door cataract, vroeg de organisatie om vijf ziekenhuizen te bouwen met lokale partners in het zuiden van Congo.

Dan komt Bissegemnaar Geert Vanneste op het voorplan. Eind mei werd in mijnstad Kolwezi onder zijn toeziend oog een vierde ziekenhuis geopend. “In die stad met een miljoen inwoners zijn 12.000 mensen blind, waarvan 1.000 kinderen. Vaak door cataract, dat kan worden verholpen door een relatief kleine ingreep van zo’n kwartier”, vertelt Geert.

Twee jaar lang werkte Geert met een aantal lokale collega’s aan het ziekenhuis. “In 2014 gingen we een partnership aan met een Congolese zusterorde opgericht door de Zusters van Pittem, die er nog altijd goed werk doen”, legt Geert uit. Van dan af aan begeleidt de Bissegemnaar het hele bouwproces, alsook de opleiding van 35 personeelsleden. Hij zoekt metselaars, helpt met de waterput en verzorgt de logistieke werking tot in de puntjes.

Voor de werking stelde Geert samen met de medewerkers uit de ziekenhuizen een zorglogistiek handboek op. Een soort ‘bijbel’ van het ziekenhuis. Zonder zou een ziekenhuis nooit kwaliteit kunnen blijven leveren. “Het is een soort franchise, vergelijk het met McDonald’s, maar dan sociaal. In elke vestiging gaan ze op dezelfde manier te werk. De frietjes zijn hetzelfde, de Big Mac is overal gelijk. Bij ons is er ook een stramien. Zo kunnen we in vier tot zes maanden personeel opleiden.”

250.000 dollar

Door de komst van het ziekenhuis zullen op jaarbasis 2.000 mensen kunnen worden geopereerd aan cataract, 20.000 anderen krijgen een bril of medicamenten. Ook de vijfjarige Marie Mashinda onderging de ingreep. “Het meisje werd binnengebracht met staar, door haar grootouders aangezien haar mama en papa overleden zijn. Zij vroegen zich af ‘wat als wij sterven?’. Door de operatie zijn ze nu iets meer op hun gemak”, vertelt de Bissegemnaar.

Door de blindheid aan te pakken, doen ze veel meer dan enkel de mensen terug doen zien. “We geven hen hoop en een betere toekomst. Als wij bijvoorbeeld blinde grootouders niet opereren, moeten kinderen voortdurend bij hen blijven en gaan ze niet naar school”.

Naast Geert is er nog en belangrijke West-Vlaamse schakel: Luc Van Honsebrouck, van de gelijknamige West-Vlaamse brouwerij van het bekende Kasteelbier. De brouwer op rust financierde maar liefst 250.000 dollar (220.000 euro), de kost van de bouw en de helft van het totale project. Ook is er Rumbekenaar Jos Rommel die er oogheelkundigen opleidt.

Marie (5) is een van de kinderen die dankzij Geerts harde werk opnieuw kan zien - Foto: DJR

Marie (5) is een van de kinderen die dankzij Geerts harde werk opnieuw kan zien – Foto: DJR

Kantoren en vergaderzalen in het Centrum van Kortrijk

Het Ondernemerscentrum Kortrijk biedt een uniek kader om een succesvolle start te nemen of om een seminarie, workshop, vergadering of ander event te organiseren:

Foto 2 façade OCK 150427-001 

 

 

– instapklare kantoorruimtes voor (startende) ondernemers;
– ruime en volledig uitgeruste vergader- en seminarieruimtes;
– de horecazaak ‘de 7 Zonden’ met gezellig zomerterras